IMC Basis

Vanaf 15 januari 2019 start IMC Basis op De Springstok voor de leerlingen van groep 7 en 8. Hieronder treft u informatie over IMC Basis van de coördinator Nanda Mulder.

Even voorstellen, wie ben ik en wat doe ik
Mijn naam is Nanda Mulder ik ben de coördinator van het project IMC Basis in groep 7 en 8 op De Springstok in Amsterdam. Elke dinsdag  breng ik mijn werkdagen door op De Springstok. Wat ik binnen mijn functie doe is het faciliteren van de lessen IMC Basis, door het rooster in te vullen met externe gastdocenten uit allerlei sectoren. Ik werk daarin wekelijks samen met Marina en Ruben, de directrice Sophie en eventueel andere docenten van de school. Ik woon af en toe vergaderingen bij om op de hoogte te blijven van wat er binnen de school gebeurt en maak bovenal met veel enthousiasme elke week opnieuw uitdagende lesprogramma's voor uw kind, op basis van het vak dat die week aangeboden wordt. Ik ben niet in dienst van De Springstok, maar mijn werkgever is IMC Weekendschool in Amsterdam. Ik werk dus als externe kracht op de school.

Wat is IMC Weekendschool?
De afkorting IMC staat voor 'International Marketmakers Combination' en heeft werkelijk niets met de weekendschool te maken. 'IMC' is een bedrijf in Amsterdam wat in de jaren '90 heel graag de weekendschool wilde helpen opstarten en een flink startkapitaal heeft gedoneerd. Het bedrijf bestaat uit een aantal investeerders/financierders die veel goeds zagen in het opstarten van een weekendschool in die tijd. Omdat het bedrijf zich vanaf het begin financieel verbonden heeft aan de weekendschool, heeft Heleen Terwijn, de oprichtster van de weekendschool, er meteen de merknaam van gemaakt. Vandaar 'IMC Weekendschool'.  We noemen de weekendschool daarom altijd bij zijn volle naam, zodat we weten dat het gaat om de IMC Weekendschool die Heleen heeft opgericht.  (Zoals jullie wellicht weten zijn er meerdere mensen geweest die door de jaren heen weekendscholen hebben opgericht in Nederland, die niet verbonden zijn aan ons). Met onze naam onderscheiden wij ons van de andere weekendscholen).   We noemen onze stichting en onze projecten daarom nooit 'IMC' ,  simpelweg omdat dat niet klopt.

http://www.imcweekendschool.nl/   -->   Als u het leuk vindt om meer te weten over IMC Weekendschool, kunt u kijken op deze pagina.  Als u op de pagina klikt op het tabblad 'IMC Basis' kunt u informatie lezen over het project. Scrollt u verder over de pagina, dan ziet u tevens het introductiefilmpje, dat in een paar minuten het project helder weergeeft.

En wat is dan precies een weekendschool?
IMC Weekendschool is een groeiende stichting met inmiddels 10 weekendscholen door heel Nederland. Op een weekendschool gaan kinderen 3 jaar lang op zondags naar ''school'' om beroepskrachten uit diverse sectoren te ontmoeten en actief aan de slag te gaan met zijn/haar beroep en zodoende zicht te krijgen op toekomstige beroepen en het ontdekken van de eigen kwaliteiten terwijl ze daarmee bezig zijn. We richten onze lessen zo in, dat er prikkelende, magische momenten ontstaan. Dat worden ervaringen die bijblijven en de horizon verbreden. We stimuleren het lef van onze leerlingen en bieden hen een ijzersterk netwerk. Zo geven we hun de bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn. Want wie met volle overtuiging zijn interesses volgt, haalt het meeste uit zijn leven. Dat geloven we bij IMC Weekendschool.

Wat is IMC Basis?
Vanuit IMC Weekendschool is het project 'IMC Basis' ontstaan, waarmee we de stap wilden maken om het bovenstaande verhaal van weekendschool - onderwijs niet alleen op zondagen op de 10 vestigingen in NL aan te bieden, maar vooral ook in het basisonderwijs te integreren.  Zodoende is het project 'IMC Basis’, waarin kinderen dus exact hetzelfde doen als op de weekendscholen hierboven beschreven, maar nu tíjdens schooluren. We zijn in 2013 gestart op 5 basisscholen. We zijn bezig met het opschalen en de Springstok is de 21ste school die aan dit programma meedoet. In Amsterdam is dit de 4e school die start.

Wanneer zijn de IMC Basis - lessen:
Belangrijk om te weten, is dat élke dinsdagmiddag groep 7 en 8 IMC Basis lessen krijgt (vakanties uitgesloten).

Het lesrooster van IMC Basis
Ondertussen ben ik al druk bezig voor De Springstok, waar het mijn taak is om het jaarrooster van IMC Basis (zie bijlage voor het complete lesrooster) te vullen met lessen van inspirerende gastdocenten uit de regio Amsterdam. Het rooster van IMC Basis houdt rekening met bijzondere toetsen en feestdagen.

Elk vak bestaat uit een aantal weken lesblokken van een bepaalde sector of een vakgebied  (journalistiek duurt bijv. 4 weken) en tussen die lesblokken in, zijn er gedurende een schooljaar 2 á 3 losstaande masterclasses van een bepaald vakgebied, dit betekent dat er 1 losse les van een ander vak is, wat even totaal iets anders is dan de voorgaande lesblokken. Een masterclass kan bijv. een sportmiddag zijn van een topsporter, of een workshop dans, of een bezoek van/aan de dierenbescherming o.i.d. Ik probeer de lessen altijd in te vullen met inspirerende gastdocenten en zoveel mogelijk excursies. Dat betekent dat we veelal erop uit zullen trekken om de leerlingen binding te geven met bedrijven/ondernemers in de stad zelf. Want het is voor de kinderen het meest inspirerend als leerlingen de werkplek van de beroepskracht kunnen zien en zo een reëel beeld van de werkplek en de activiteiten krijgen.