IMC Basis

IMC Basis is een programma dat is bedoeld voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Hieronder treft u informatie over IMC Basis en coördinator Nanda Mulder.

 

Wat is de achtergrond van IMC Basis? 
Vanuit IMC Weekendschool (zie verder) is het project 'IMC Basis' ontstaan. We zijn in 2013 gestart en de Springstok is de 21ste basisschool die aan dit programma meedoet. 

Het lesrooster van IMC Basis

Iedere dinsdagmiddag krijgen de leerlingen uit groep 6 t/m 8 IMC Basis lessen. Deze lessen zijn onder schooltijd en ieder jaar wordt er een rooster opgesteld met verschillende lesblokken. Het rooster van IMC Basis houdt rekening met bijzondere toetsen en feestdagen.

 

De inhoud van IMC lessen:
Elk vak bestaat uit een aantal lesblokken van een bepaalde sector of vakgebied als journalistiek, recht, gezondheidszorg of dierenwelzijn. Tussen de lesblokken in zijn er 2 á 3 losstaande masterclasses (sportmiddag van een topsporter, een workshop dans, een bezoek aan de dierenbescherming, et cetera). 

De lesblokken worden gevuld met inspirerende gastdocenten en veel excursies. Dit betekent dat leerlingen er vaak op uit zullen trekken om binding te krijgen met bedrijven en ondernemers in de stad zelf. Hierdoor krijgen de leerlingen een reëel beeld van beroepen en werkplekken.

 

Hier vindt u het jaarrooster van 2020-2021.


Wat is IMC Weekendschool?
De afkorting IMC staat voor 'International Marketmakers Combination' en heeft werkelijk niets met de weekendschool te maken. 'IMC' is een bedrijf in Amsterdam wat in de jaren '90 heel graag de weekendschool wilde helpen opstarten en een flink startkapitaal heeft gedoneerd. Het bedrijf bestaat uit een aantal investeerders/financierders die veel goeds zagen in het opstarten van een weekendschool in die tijd. Omdat het bedrijf zich vanaf het begin financieel verbonden heeft aan de weekendschool, heeft Heleen Terwijn, de oprichtster van de weekendschool, er meteen de merknaam van gemaakt. Vandaar 'IMC Weekendschool'.  We noemen de weekendschool daarom altijd bij zijn volle naam, zodat we weten dat het gaat om de IMC Weekendschool die Heleen heeft opgericht.  (Zoals jullie wellicht weten zijn er meerdere mensen geweest die door de jaren heen weekendscholen hebben opgericht in Nederland, die niet verbonden zijn aan ons). Met onze naam onderscheiden wij ons van de andere weekendscholen).   We noemen onze stichting en onze projecten daarom nooit 'IMC' ,  simpelweg omdat dat niet klopt. 


http://www.imcweekendschool.nl/   -->   Als u het leuk vindt om meer te weten over IMC Weekendschool, kunt u kijken op deze pagina.  Als u op de pagina klikt op het tabblad 'IMC Basis' kunt u informatie lezen over het project. Scrollt u verder over de pagina, dan ziet u tevens het introductiefilmpje, dat in een paar minuten het project helder weergeeft. 

En wat is dan precies een weekendschool?
IMC Weekendschool is een groeiende stichting met inmiddels 10 weekendscholen door heel Nederland. Op een weekendschool gaan kinderen 3 jaar lang op zondags naar ''school'' om beroepskrachten uit diverse sectoren te ontmoeten en actief aan de slag te gaan met zijn/haar beroep en zodoende zicht te krijgen op toekomstige beroepen en het ontdekken van de eigen kwaliteiten terwijl ze daarmee bezig zijn. We richten onze lessen zo in, dat er prikkelende, magische momenten ontstaan. Dat worden ervaringen die bijblijven en de horizon verbreden. We stimuleren het lef van onze leerlingen en bieden hen een ijzersterk netwerk. Zo geven we hun de bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn. Want wie met volle overtuiging zijn interesses volgt, haalt het meeste uit zijn leven. Dat geloven we bij IMC Weekendschool. 

Even voorstellen, wie ben ik en wat doe ik
Mijn naam is Nanda Mulder ik ben de coördinator van het project IMC Basis in groep 6, 7 en 8 op De Springstok in Amsterdam. Elke dinsdag  breng ik mijn werkdagen door op De Springstok. Wat ik binnen mijn functie doe is het faciliteren van de lessen IMC Basis, door het rooster in te vullen met externe gastdocenten uit allerlei sectoren. Ik werk daarin wekelijks samen met Diederik en Ruben, de directrice Sophie en eventueel andere docenten van de school. Ik woon af en toe vergaderingen bij om op de hoogte te blijven van wat er binnen de school gebeurt en maak bovenal met veel enthousiasme elke week opnieuw uitdagende lesprogramma's voor uw kind, op basis van het vak dat die week aangeboden wordt. Ik ben niet in dienst van De Springstok, maar mijn werkgever is IMC Weekendschool in Amsterdam. Ik werk dus als externe kracht op de school.