Wie was Jan van der Heijden?

Drie eeuwen terug overleed een geniale en ongekend veelzijdige Amsterdammer: Jan van der Heijden (1637 - 1712). Niet alleen was hij een voortreffelijk kunstschilder, maar ook vond hij o.a. de straatlantaarn en de brandspuit uit. 

 

Op 28 maart 1712 overleed Jan van der Heijden. Amsterdam en de wereld hebben veel aan hem te danken: fraaie kunstwerken en vooral meer veiligheid.

 

Jan van der Heijden werd geboren in Gorinchem als derde van acht kinderen in het gezin van Jan Goriszoon van Bommel. Die vestigde zich in 1646 in Amsterdam als makelaar. De kleine Jan werd opgeleid tot glasschilder en werd na de dood van zijn vader ingezet in de spiegelwinkel van zijn oudste broer aan de Dam. Daar was Jan op 7 juli 1652 getuige van de brand in het oude stadhuis, dat toen nog vóór het nieuwe in aanbouw zijnde stadhuis stond, dat we tegenwoordig kennen als het Paleis op de Dam.


De brand heeft schijnbaar grote indruk op hem gemaakt, want met het uitvinderstalent, engelengeduld en het oog en gevoel voor detail dat in hem verzameld was, heeft hij vele dingen bedacht, georganiseerd en beschreven. 

 

 

 

Wij zien Jan van der Heijden dan ook als een voorbeeld voor onze brede school: een veelheid van talenten en activiteiten binnen één organisatie.